KAKO DA POKUPIŠ KAJMAK?

kajmak

Počeću jednom zagonetkom…

Šta je to?

Ima miris koji se dugo pamti, a ukus još duže. Čim pojedeš prvi zalogaj, tvoja čula su već okupirana. Kada je mlađi onda je slađi, a kada ostari postaje slaniji. U svakom slučaju gospodari srpskom trpezom i niko mu ne odoleva.

KAJMAK

Ima li lepšeg doručka od domaćeg hleba i uz njega kajmak i zreli paradajz iz bakine bašte. Pravi osvežavajući obrok, i mastan i lagan, uz krišku sira i šolju mleka pride da se započne jedan letnji dan.

kajmak

A kada dani postanu kratki, a noći duge, zima zakuca na vrata, u srpskom narodu postoji verovanje da tada narod treba da se, kako se u Srbiji kaže, „jače“ hrani. Pored sarme, pršute, slaninice, kavurme, roštilja, prebranca kao pojačanje se nađe ovaj kremasti, gust namaz na skoro svakoj trpezi. I to nije pravilo… U kajmaku svi koji govore srpski jezik uživaju tokom cele godine bilo da su to obični svakodnevni obroci (npr. jaja na kajmaku, ili kajmak namazan na parčetu vruće pogače ili vruće proje, uz palentu ili poparu), ili mrsne slave koje Srbi slave tokom cele godine.

Srbija je prepoznatljiva po odličnoj hrani. Zahvljujući Karađorđevoj šnicli ili komplet lepinji mnogima je to neizostavna hrana kada dođu u Srbiju bez obzira na to kojim pvodom dolaze. Kuglice od kajmaka obavezan su meni na svakom veselju koje prati svečani ručak ili večera.

Sećam se kada sam bila mala moja prabaka koja je živela na obroncima planine Jelice s radošću nas je dočekivala sa vrelim lepinjama koje je pekla na plotni od šporeta i tanjirom punim mladog kajmaka, koji sam ja zvala „čupavi“. I dok tako čekamo vrelu lepinju, prstom kao da je šlag, lizućemo kajmak uz šolju toplog domaćeg mleka. Deda je voleo da ugnjavi kajmak sa mladim i tvrdim sirom, zalije mlekom i svoju lepinju napuni tom smesom koju su zvali mleč. A bakin specijalitet koji sam obožavala bila je popara napravljena sa projom i kašika mladog kajmaka.

Što su bolji pašnjaci bili i sa kvalitetnijom hranom, utoliko je i kajmak bio ukusniji. Pošto sam ja iz Čačka, želim da pomenem da je najbolji kajmak baš iz okoline ovog prelepog grada koji okružuju planine Ovčar, Kablar, Jelica. I ne samo iz okoline Čačka, nego iz cele zapadne Srbije. Sećam se kada dođe petak, takozvani pijačni dan, ljudi iz cele Srbije ranom zorom krenu kod proverenih prodavaca koji su poznati po tome da imaju najbolji kajmak.

Kajmak sa ukusom onog „pravog“ nijedna fabrika na svetu nije uspela da proizvede. Razni vajkremovi, namazi sa nazivom ovog proizvoda samo su isuviše bleda kopija srpskog specijaliteta od mleka. U domaćinstvima širom Srbije postoji jedinstvena receptura koju vekovima primenjuju nane, bake, prabake, mame. Pored blage klime, cvetnih livada i pašnjaka na kojima čitava stada pasu i čobani ih i dan danas u mnogim krajevima vode na ispašu, tajni sastojak ove jedinstvene kremaste poslastice je tradicionalna ljubav koja se prenosi s kolena na koleno.

namazan kajmak na hleb

Da li je vaše dete uopšte bilo u prilici da proba originalni kajmak? Interesuje me da li improvizujete na svoj nacin ili jedva čekate dolazak u Srbiju da uživate u ukusima kajmaka iz raznih delova Srbije?

Ne znam da li ste znali, nekada su kajmak zvali skorup. Evo kako to izgleda… Zamislite veliku šerpu sa tek skuvanim mlekom. Kada mleko krene da se hladi na površini nastaje tanak sloj koji domaćica skuplja i stavlja u posebnu posudu koja se zove čabar. Potrebno je da tu odstoji i blago fermentira. Otuda i izraz u srpskom jeziku koji koristimo kada neko uzme najbolje od nečega „obrati kajmak“.

I sigurno da vi koji živite u inostranstvu znate koliko je teško doći do kajmaka. Da li ste znali da su u vreme krize i sankcija kajmak švercovali kolima u specijalno prilagođenim rezervnim gumama?

A kako vi da skinete kajmak i da vaše dete kroz igru i zabavu nauči srpski jezik i sve što znate o srpskoj tradiciji? Na koji način da lako zapamti srpske običaje i nauči srpske reči? Pogledaj šta sve nudi program Srpski na klik, rado ću olakšati tvom mališanu upoznavanje sa srpskim poreklom, biće mu zanimljivo, sigurna sam.