slika za blog

PET IDEJA ZA UČENJE SRPSKOG JEZIKA

Naša deca uče jezik pre svega slušajući nas dok razgovaramo, dok im čitamo i dok gledaju televiziju i druge medije. Ne treba nam puno aktivnog učenja da bi naša deca naučila jezik koji govorimo. Međutim, da bi naučili jezik kojim nisu svakodnevno okruženi i koji njihovi roditelji govore u veoma maloj meri ili samo jedan roditelj, moramo ih aktivno izlagati na druge načine.

Evo pet načina na koji ti i ja možemo aktivno da pomognemo našoj deci da razumeju glasove i rečnik srpskog jezika:

  • Digitalni rečnik

Zaista sjajna stvar. Vokabular uz video animaciju, kartice, audio knjige I interaktivne mrežne igre su korisni resursi koji obezbeđuju da dete svakodnevno bude u kontaktu sa srpskim jezikom.

Ovaj način je odličan za roditelje koji nisu sigurni u srpski izgovor I situacije kada dete ostane sa drugim roditeljem koji ne govori srpski jezik. Ovakav sadržaj omogućava samostalno učenje srpskog jezika.

  • Radni listovi za štampu

Volim da koristim radne listove kao aktivnost u učenju. Lako ih je preuzeti I odštampati, a deca se satima igraju sa njima – čak do te mere da moramo da kažemo “ne više”!

Kada su radne sveske za učenje srpskog jezika u pitanju, često ste mi sugerisali kako ne možete da pronađete ono što ste želite, a to su radne sveske koje su namenski napravljene za decu koja žele da nauče srpski jezik. Tako sam došla na ideju da roditeljima u dijaspori olakšam posao I kreiram radne sveske koje će detetu pomoći da nauči da razume I govori srpski jezik sa sjajnim fondom reči, gramatički ispravno.

Radna sveska sadrži preko 50 stranica koje pokrivaju 20 tema.Fokus je na rečniku koji je pojačan kroz aktivnosti praćenja, crtanja, bojenja, povezivanja.

  • YouTube

Ovo je još jedan bogat resurs za podučavanje srpskog jezika. Postoje crtani filmovi, emisije I bajke koji će da pomognu deci da usavrše srpski jezik. Ovde bih samo dodala da obratite pažnju kakav je izgovor na tim sadržajima, kakvi su dikcija I akcenat.

Redovno izlaganje ovim resursima pomoći će deci da se upoznaju sa glasovima, rečnikom i drugim aspektima jezika.

  • Srpski Meetupsonline radionica

Okupljanja na srpskom jezukuj su od velike pomoći. Ona obezbeđuju da deca budu u okruženju u kojem se govori srpski jezik na različite teme I od velikog značaja su čak I kada je dete u početnoj fazi učenja srpskog jezika.

  • Muzika

Srpske dečije pesme su još jedan od načina za podučavanje srpskog jezika.

Program Srpski na klik uključuje pesme koje deca vole. Ove nezaboravne pesme su od velikoga značaja kada je u pitanju bogaćenje rečnika I izgovor.

Učenje srpskog jezika nikada nije bilo tako lako!

Nikada nije bilo tako lako naučiti našu decu da govore i razumeju srpski jezik. Postoji toliko sjajnih resursa koji nas podržavaju i vode u procesu.

Uz pomoć programa Srpski na klik, online časova, radnih listova za štampu, kartica, srpskih knjiga i lakog pristupa programiranju na srpskom jeziku, u dobroj smo poziciji da počnemo.

Srećno!